Retrospectiva anului 2020: 3 cărți de non-ficțiune citite și câteva idei din fiecare

De mai mulți ani în rezoluțiile personale de anul nou includ citirea cărților. Și dacă în anii precedenți scriam ceva de genul: anul acesta vreau să citesc 20 de cărți și reușeam să citesc vreo 7-8 cărți pe an, păi de vreo trei ani procedez diferit. La începutul anului, când îmi setez obiectivele, îmi fac o listă de cărți pe care aș vrea să le citesc. Din această listă fac parte și 3-5 cărți de non-ficțiune, de dezvoltare personală. Anul acesta am reușit deja să citesc 17 cărți și mai este timp pentru încă una sau două. Cum reușesc să citesc atâtea cărți într-un an, reieșind din faptul că am și serviciu, și sunt mamică a 2 copilași, soție și gospodină în casă? Le includ în programul meu zilnic. Nu trece o zi fără să citesc măcar o pagină. În prezent aplic regula de a citi cel puțin 10 minute pe zi, deși erau zile când reușeam să citesc doar două-trei pagini.


Ok, Probabil ți-ai dat seama că aceasta nu o să fie o recenzie clasică de carte. N-am să trec prin fiecare capitol să-ți spun ce mi-a plăcut și ce nu mi-am plăcut dar am să-ți las câteva idei care m-au impresionat și mi-au oferit momente de „ah”. Sper să îți fie util ca să decizi dacă să citești cartea sau nu. Din carte tu vei putea deja extrage propriile idei.Regula de 5 secunde, de Mel Robbins


Pe Mel Robbins am auzit-o pentru prima dată la o conferință TED acum vreo 3-4 ani. După ce i-am ascultat discursul, am zis: Aha. Unde ai fost tu cu 5 ani în urmă? În vara acestui an, am procurat un abonament la site-ul de știri www.agora.md pentru a susține jurnalismul independent de la noi şi pentru că, sincer, apreciez ceea ce face această echipă. Dar ca să fiu și mai sinceră, să procur un abonament m-a convins certificatul cadou la magazinul Cărturești, care era atașat ofertei și cum un copil nu rezistă în fața unei înghețate, așa nu am rezistat eu în fața acestui certificat. Da, sunt incorigibilă atunci când e vorba de cărți.

Probabil că la acest moment deja te gândești: și când, Cristina, vei începe să scrii despre ce este cartea? Ok, să trecem la treabă.


Idei esențiale din carte


Dacă ai căutat acea persoană care îți va schimba viață, uită-te în oglindă.

Știai că durează doar 5 secunde ca să-ți schimbi viața? Dacă vrei să-ți îmbunătățești viața, va trebui să te ridici de pe canapea și să-ți tragi singur un șut în fund.

Nouă ne lipsește curajul de a trece la acțiune, de a face acele lucruri care pot să ne schimbe viața. De câte ori la serviciu ți-a venit o idee interesantă și ți-a fost frică să o spui? Sau consideri că meriți o mărire de salariu? Viața necesită curaj. Și asta este exact ce Regula de 5 secunde îți va oferi, curajul de a deveni eul tău cel mai grozav.


Ce reprezintă această regulă și cum ea acționează?

Cu cât te gândești mai mult la ceva, cu atât îți scade pornirea de a mai acționa. De îndată ce simți acel impuls de a acționa începi să-l alungi raționalizînd. Din moment ce vrei să faci o schimbare, creierul începe să te oprească. Schimbarea reprezintă lucruri noi și nesigure. Creierul tău intenționat nu te va lăsa să faci astfel de lucruri, se teme de ele și va face tot posibil să te convingă să nu faci vreo schimbare. Îți trimite gânduri, întrebări care te prind în capcana lor. Și aici vine Regula de 5 secunde, care zice că în momentul în care instinctul tău îți spune să acționezi , trebuie să numeri 5-4-3-2-1 și să te miști fizic, altfel creierul tău te va opri. Și cel mai important trebuie să numeri anume invers, deoarece după cifra 1 urmează doar zero și inevitabil va trebui să faci o mișcare.

Regula poate fi utilizată în toate aspectele vieții tale, de la viața personală, serviciu, relația cu colegii, productivitate, dependențele tale etc. Autorul aduce în această carte foarte multe exemple, mesaje de pe rețele de socializare, de la diferite persoane care au utilizat regula și cum ea le-a îmbunătățit viața.

Dacă ar fi un singur citat pe care l-aș extrage din această carte ar fi următorul:


Nu le vorbi oamenilor despre visurile tale. Arată-le.

Mentalitatea Învingătorului, de Carol Dweck


Exact ca și în cazul lui Mel Robbins, pe Carol Dweck am auzit-o pentru prima dată la o prezentare TED. După ani întregi de studii, Carol Dweck vine cu o concluzie interesantă: noi, oamenii, suntem împărțiți în două categorii. Pe de-o parte sunt cei cu mentalitatea flexibilă, axată pe creștere. Pe de altă parte, sunt cei cu mentalitatea rigidă.


Idei esențiale din carte


Carol Dweck explică în detalii și aduce diferite exemple și argumentări cum persoanele din fiecare categorie se comportă, cum gândesc și la ce rezultate ei ajung. Cei cu mentalitatea rigidă consideră că ei, ca persoane, au un set fix de abilități și talente. Potrivit lor, inteligența este ceva ce îți este dat la naștere și nu o poți modifica prea mult, fie o ai, fie nu o ai. Oamenii cu mentalitate rigidă acceptă greu greșelie făcute, eșecurile pentru ei sunt inacceptabile. Nu le plac provocările și nu înfruntă obstacole.

Cei cu mentalitate flexibilă privesc fiecare eșec ca pe o șansă să învețe ceva. Nu cred în talent, ci mai degrabă în muncă continuă. Sunt dispuși să învețe orice, pentru că se consideră capabili să crească dacă depun suficient efort. Acceptă provocările și chiar primesc plăcere de la ele, fiind o sursă bună de învățare și depășire a propriilor limite.


Majoritatea am crescut cu ideea că suntem talentați la ceva și nu suntem buni la altceva ca matematica sau româna. Anume așa mesaje și comportament instalează în mintea noastră limitări și ne creează o mentalitate rigidă.


Din toate capitolele citite, cel mai mult mi-a plăcut cel destinat parenting-ului, profesorilor și antrenorilor. Ca părinte a 2 copii, îmi doresc ca ei să aibă succes și cuvintele pe care noi le utilizăm în discuțiile cu ei au o mare putere asupra lor. O idee interesantă pe care am preluat-o de la C.Dweck este să nu încurajăm talentul copiilor, ci efortul pe care îl depun, astfel dezvoltând în ei mentalitatea flexibilă. Vehicula anii prcedenți o idee precum noi trebuie să le spunem copiilor noștri cât de bravo sunt sau cât de talentați sunt. Autoarea nu încurajează acest comportament, considerând că el duce la dezvoltarea unei mentalități rigide. Dacă îţi propui să dărui ceva valoros copiilor tăi, atunci ar fi bine să-i înveți să agreeze provocările, să se lase intrigați de greșeli, să nu se dea în lături de la efort și să învețe mereu lucruri noi.

În carte regăsești și capitole destinate leadership-ului, relațiilor de cuplu, sportivilor,etc.


Până să citesc această carte, mă consideram o persoană cu o mentalitate flexibilă, dar am înțeles că nu în toate aspectele. Să schimbi mentalitatea rigidă pe cea flexibilă nu e imposibil, dar la sigur va necesita un careva efort.


Suflet dezlănțuit, de Michael A. Singer


Această carte a venit la mine la timpul cel mai potrivit din viața mea. Nu știu dacă eu am chemat-o sau ea m-a ales pe mine. Știu doar că a venit exact când aveam cea mai mare nevoie de ea. Să o fi citit mai devreme, nu știu dacă i-aş fi perceput mesajul.


Mi-a fost greu să trec de primul capitol, ca ulterior să rămân, pur și simplu, fără cuvinte, din moment ce înaintam în lecturarea ei. Nu sunt adepta recitirii cărților, sunt prea multe cărți pe care aș vrea să le citesc și prea puțin timp. Dar asta, la sigur, va fi cartea pe care o voi reciti pentru a asimila fiecare mesaj pe care îl transmite. Mi-e dificil să scriu în doar câteva rânduri ideile din această carte. Toată cartea - este o lecție de viață.


Idei esențiale din carte


Gândurile noastre nu ne definesc. Știi acea voce interioară pe care o ai înăuntrul tău, care rareori tace? Mintea declanșează un mecanism de apărare pe care noi înșine ni l-am creat. Ascultă această voce interioară, asistă la gândurile care apar, dar nu te identifica cu ele. Gândurile aceste nu au nici un efect asupra celor din jur, doar asupra ta. Adevărata sursă a problemelor pe care le avem nu este viața în sine, ci agitația minții noastre în legătura cu viața. Cartea te învață cum să te detașezi de aceste gânduri, să fii un simplu ascultător. Dacă vei învăța doar să asculți, fără să te blochezi, vei găsi calea spre iluminare, spre cel mai important lucru din viață ta, energia ta interioară.


Noi avem în interiorul nostru un rezervor uriaș de energie. Acest rezervor îți stă întotdeauna la dispoziție și când ai acces la acest rezervor simți că ai putea cuceri întreagă lume. Te-ai simțit vreodată în stare să răstorni munții? A fost atunci când ai dat voie energiei tale interioare să se reverse în tine. Această energie este un dat de la naștere. Doar trebuie să te înveți să fii deschis pentru ea, să fii diferit, să te bucuri integral de viață. Dacă te simți permanent obosit, lipsit de entuziasm, viața nu mai are nici un farmec. Iar dacă te simți tot timpul entuziasmat, inspirat, plin de energie, fiecare minut din viața ta va părea o experiență fabuloasă.


Sunt multe, foarte multe idei despre care aș vrea să-ți scriu, dar ar ieşi un articol întreg. Cel mai mare impact asupra mea probabil a avut anume capitolul 17 – Contemplarea morții. Și motivul este că anul acesta am fost foarte aproape de acest moment. Nici un om și nici o situație nu te va putea învăța vreodată atât de mult ca atunci când eşti aproape de moarte.

Niciodată nu vei putea aprecia ce ai până în momentul când totul ți se va lua și nu va fi nici o cale de întoarcere.

Este doar clipa de acum, nu știi ce se v-a întâmpla în următoarea. Singura întrebare: ești dispus să aștepți până în ultima clipă pentru a afla învățătura morții? Ți-ar mai păsa de micile motive de iritare și resentimente mărunte zi de zi?

Autorul recomandă să faci un exercițiu – să contempli propria moarte. Este un exercițiu bun și util. Dacă faci asta, îți trăiești viața pe deplin și nu faci compromisuri sau joci cu tine însuți. Învață să trăiești de parcă te-ai confrunta cu moartea tot timpul. Vei deveni mai îndrăzneț și mai deschis. Știi cum se zice:

Trăiește ziua de parcă ar fi ultima din viața ta.

Dacă e să vă recomand să citiți una dintre aceste cărți, ar fi anume Sufletul neînlănțuit de Michael A. Singer, după care atunci când treceți la celelalte o să le asimilați învățăturile altfel.


Pe voi ce cărţi v-au schimbat? La care aţi reveni cu drag? Ce aţi recomanda?


Ce zici să păstrăm legătura? Mă poți vizita pe celelalte spații virtuale, Facebook sau Instagram

DSC_9938.jpg

Salut, mulțumesc că ai trecut pe aici!

Sunt Cristina,

 

Acesta este spațiul meu virtual (bine, pe lângă celelalte platforme sociale) unde scriu despre lucruri interesante ca evoluție personală, recomandări cum să fii mai activ, mai productiv, cum să-ți organizezi și planifici timpul, impresii despre cărțile citite, pasiunile și hobby-urile mele. Dacă rezonezi cu mine atunci te invit să mă descoperi  mai aproape și să descoperi ceea despre ce scriu!

Vreai o doză zilnică de inspirație și motivație?

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram