Emoțiile unui Marathon

Dacă ești pe această pagină, înseamnă că ți-a trecut și ție măcar o dată prin cap să participi la Marathon - fie că ai vrea să parcurgi distanța de 10,5km, 21,09km sau 42,195km.

E greu să descrii în cuvinte toate emoțiile pe care le simți înainte și după un Marathon. Experiența mea cu acest tip de eveniment a început în 2017 și de fiecare dată, la fiecare Marathon emoțiile sunt copleșitoare.

De dragul istoriei, trebuie să menționez că în vara anului 2016, având doi copii micuți, nu prea aveam timp de săli de sport sau de oricare sport. Avusesem, de altfel, și câteva tentative eșuate “cu brio” de a ajunge la sala de sport. Fiind, însă, o fire destul de activă, nu-mi puteam găsi “pacea și liniștea”. Bine, e adevărat că nici nu eram o persoană super sportivă, însă îmi plăcea măcar din când în când (și nu doar în gând) să-mi pun mușchii să lucreze.

Într-o dimineață am ieșit din casă și am mers în parc. Prima distanță a fost de 400m, care s-a dovedit din start o mare provocare. La propriu și la figurat - îmi “ardeau” plămânii. Adrenalina, energia și simțul libertății trăite la final mi-au dat curaj și ambiție să continuu. Cu fiecare ieșire măream câte un pic distanțele, până am ajuns la 3 - 4 km.

Auzisem de Marathon în 2017 și, deși cu greu ajungeam până la 5km, impulsiv și dorind să mă autodepășesc - am decis să particip. Am optat pentru distanța de 10,5km, neavând nici o idee despre ce reprezintă un Marathon și nerealizând nici pe departe ce mă așteaptă…. Și nu știu dacă eram pregătită pentru experiența pe care am avut-o acolo.

Una dintre cele mai mari frici era să alerg în mulțime. Mă obișnuisem și îmi plăcea să alerg singură și nu-mi imaginam să alerg cu cineva

Spre norocul meu, la câteva zile am primit în emailul corporativ un mesaj de înscriere la Marathon și așa am aflat despre comunitatea de alergători de acolo. Cu ajutorul lor și prin intermediul antrenorului nostru am început să aflu mai multe despre alergare și să-mi măresc performanțele, care după cum aflasem erau deplorabile…

Emoțiile înainte de Marathon sunt comparabile cu cele înainte de un examen. Și da, ăsta este un gen de examen pentru care te pregătești zile și chiar luni întregi pentru a-l trece cu brio. Ai aceleași temeri că nu vei reuși să parcurgi distanța sau vei reuși să o parcurgi, dar nu știi dacă te încadrezi în timp și tot așa. Efortul care trebuie să-l depui pentru a te pregăti de Marathon depinde de distanța pe care dorești să o parcurgi. Poate fi de la 1 - 2 antrenamente lejere pe saptămână și poți ajunge la 3 - 4 antrenamente cu parcurgerea unor distanțe mai mari. Iar asta dacă te consideri doar un amator.


Și a venit ziua Marathonului… Ești la linia de Start, îți vine să tremuri cu fiecare secundă ce trece până se face ora când auzi sunetul de start. Ești înconjurat de o mulțime de lume… oameni dornici să-și testeze propriile limite. Atmosfera este încărcată cu energie vibrantă. Și începi să faci primii pași… Numai încearcă să nu-i faci, că te trezești cu o avalanșă de alergători în spate, în față, prin părți. În timpul alergării te încearcă diferite emoții, duci o multitudine de monologuri cu eul tău. Sunt momente în care te gândești de ce te afli aici, pentru ce ți-a trebuit să te aventurezi în această experiență. La primul Marathon, pe la al șaselea kilometru, am început să am și niște dureri greu de suportat. Iar linia de Finish părea atât de departe, că erau momente când credeam că efectiv nu ajung să închei cursa.

Emoțiile după ce treci de linia de Finish sunt și mai greu de descris. Simți un amestec de oboseală și, totodată, fericire și eliberare. Din moment ce ai trecut linia de Finish, te simți liber, toată încordarea pe care ai acumulat-o în zilele de până la Marathon se dispersează. Ești obosit, picioarele nu te mai ascultă, însă adrenalina e atât de mare, că ai senzația că poți să o iei de la capăt.

Tu te-ai autodepășit și asta te schimbă, te face mai puternic și mai încrezut în forțele proprii. Participarea la un Marathon este o experiență deosebită față de orice vei face vreodată, de asta poți fi sigur.

Cred că mulți dintre noi nu ar trece peste încercările din timpul Marathonului dacă nu ar fi cine să-i susțină - colegii, prietenii și familia. E destul să-i vezi alergând alături de tine pe traseu sau strigându-ți numele din galeria susținătorilor. În acele momente, oricât de obosite ar fi picioarele tale, acestea prind imediat o energie care le împinge înainte.

Anume aceste emoții de după Marathon și ne unifică pe noi toți, deoarece le împărtășim între noi fie că ne cunoaștem sau nu. Atmosfera în jur e uimitoare, oamenii își zâmbesc, se cuprind și nu este loc decât pentru emoții pozitive.


Dacă voi zice că Marathonul te schimbă, s-ar putea să ridici o sprânceană în semn de uimire sau neîncredere. Dar e adevărat. Te face DEPENDENT… Dependent de emoțiile pe care le trăiești acolo. Dependent de adrenalina, de starea de euforie care îți inundă fiecare celulă a corpului tău.

În viața mea au urmat alte Marathoane, alte provocări, alte evenimente de alergat. Treptat am început să-mi măresc distanțele parcurse. La următorul Marathon am optat deja pentru distanța de 10,5 km. De îndată ce am trecut linia de Finish, am simțit că pot mai mult și luasem decizia că următorul Marathon va fi de 21km. Dar asta e altă poveste.

Așadar, dacă mai stai la dubii să participi sau nu, nu mai sta. Emoțiile, trăirile și energia din mușchi merită din plin. Optează pentru distanțe mai mici! Tu vei simți când vine timpul să încerci provocări mai mari! Fii Activ! Fii in permanentă mișcare!


P.S. Vreai o doză zilnică de inspirație și motivație? Atunci hai să păstrăm legătura. Accesează pagina de pe Facebook apăsând aici.DSC_9938.jpg

Salut, mulțumesc că ai trecut pe aici!

Sunt Cristina,

 

Acesta este spațiul meu virtual (bine, pe lângă celelalte platforme sociale) unde scriu despre lucruri interesante ca evoluție personală, recomandări cum să fii mai activ, mai productiv, cum să-ți organizezi și planifici timpul, impresii despre cărțile citite, pasiunile și hobby-urile mele. Dacă rezonezi cu mine atunci te invit să mă descoperi  mai aproape și să descoperi ceea despre ce scriu!

Vreai o doză zilnică de inspirație și motivație?

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram