Cum am supraviețuit eu sindromului de burnout și ce am învățat în urma lui?


Sunt tot mai des întrebată de oamenii ce mă înconjoară despre burnout. Poate ați auzit de el, se mai numește sindromul epuizării. Eu am ajuns să am de două ori în cariera mea profesională astfel de sindrom. Prima dată nu am știu cum să-i fac față și am recurs la acţiuni radicale. Am rupt lanțul și am părăsit jobul. Al doilea burnout l-am trăit anul trecut, în plină pandemie. Intuiesc că nu sunt singura care a trecut prin așa experiență. O astfel de situație s-a resimțit la nivel mondial. În al doilea caz nu am mai mers pe extreme, dar ce am reușit să fac vei regăsi mai departe pe text.


Ce am simțit eu atunci când am trecut prin astfel de situație? Începi să nu simți nimic. Absolut nimic. Îți sunt amorțite toate simțurile. Eu am ajuns la o epuizare totală şi psihică, și fizică. Am ajuns să nu mai doresc nimic. Mi-a scăzut oricare poftă de a face ceva, mi-am pierdut energia și motivația, am început să am dificultăți de concentrare. Efectiv nu ai puteri nici de a comunica cu oamenii dragi din jurul tău. La nivel fizic mi se acutizau durerile de cap, apăreau tulburările de somn, apare furia și agresivitatea. Cel mai dureros este faptul că începi să pierzi sensul în tot ce faci și că această stare se răsfrânge și în viața ta personală.


Deci ce este burnout? Burnout-ul este o afecțiune asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung.


Cel mai interesant este faptul că burnout nu ține nemijlocit de numărul orelor lucrate, dar ține și de tare mulți factori în spate care duc la astfel de stare, ca traume diferite în viață, trăsături de caracter ca perfecționismul, nevoia de control sau burnout-ul profesional unde factorii pot fi presiunea de timp exagerată, lipsa de comunicare și sprijin din partea unui manager, lipsa clarității rolului, lipsa autonomiei, volumul mare de lucru, lipsa aprecierii pentru munca depusă, tratamentul nedrept precum bullying sau favorizarea altor colegi.

Iar consecințele unui burnout pot fi destul de dramatice și pe termen lung se resimt la nivel de stare generală a sănătății fizice și mentale. Eu m-am ales cu unele probleme de sănătate la care medicii nu au nici până azi un răspuns de ce au apărut și ce e de făcut. Nu sunt o expertă și nici un terapeut, de aceea dacă simți că ai ajuns și tu în astfel de stare poate e mai bine să apelezi la un specialist.


Ce am reușit eu să fac în al doilea caz de burnout, înainte să devină consecințele devastatore, au fost următoarele:


1. Am fost foarte fermă cu luarea deciziei de a merge în vacanță . Fiind o situație tensionantă la serviciu, cu termeni stricți de livrare a unui proiect, a fost dificil să iau o astfel de decizie. Și motivele erau multiple, printre care și faptul că nu doream să pierd controlul asupra activităților ce se desfășurau. Dar știam ce consecințe pot fi. E o luptă aprigă cu tine în astfel de cazuri. Știi ce ai de făcut, e greu să faci.


2. M-am dus într-o mini vacanță cu familia pentru două săptămâni de zile.

3. Am schimbat decorul, am plecat de acasă.

4. M-am deconectat de tot ce ține serviciu, nu am verificat email-ul, nu am reacționat la mesaje.

5. Am lăsat doar un mesaj anunţând că sunt în vacanță și am acces limitat la fluxul de informație.

6. Mi-am luat o carte lejeră de citit pentru a mă deconecta și a nu mă forța prea mult

să reflectez.


Peste doar câteva zile am reușit să-mi revin și am reluat:


1. Exercițiile fizice, am început a alerga diminețile, savurând niște decoruri superbe de pădure, râu, poteci.

2. Mi-am lăsat fantezia și creativitatea libere și am fost inspirată să scriu acest articol Când tot ce ai nevoie e o pauză, care îmi este și până acum o amintire dragă a faptului că pauzele sunt necesare.


Este important să adopți practici pe termen lung, chiar dacă nu pentru toată viața, care au ca scop să te ajute să nu mai treci prin astfel de situații.


Ce fac acum ca să previn astfel de situații sunt acțiunile de self-care (grija de sine) stabilite la început de an:


1. Încep ziua cu un ritual relaxant, cu o rutină de dimineață. Mă pun pe mine ca prioritate în primul și în primul rând, iar după îmi reiau rolurile de mamă, soție și femeie profesionistă. În ritualul meu intră practici care mă ajută să mă relaxez, să mă organizez, să mă inspir. Aici poți găsi mai mult despre rutina mea de dimineață.


2. Am stabilit niște limite. Majoritatea persoanelor ajung la burnout din cauza prea multor responsabilități și a cerinţelor din partea celorlalţi sau cum ar fi în cazul meu să mă arunc în toate oportunitățile, activități care imi ies în cale, cursuri, training-uri, webinarii, proiecte, etc. Este important să înveți să spui “nu” atunci când ești suprasolicitat. Astfel de atitudine îți va permite să spui “da” lucrurilor care îți fac plăcere și care contează cu adevarat.


3. Am exclus unul dintre obiceiurile negative - de a reacționa la orice notificare care vine, prin scoaterea tentațiilor, un lucru util învățat din cartea Atomic Habits. Nu reacționez la mesaje și notificări imediat cum ele apar. Ba mai mult, am stâns notificările la foarte multe aplicații din telefonul mobil, grupuri din diferite chat-uri.


4. Sunt implicată în proiecte pentru suflet și proiecte creative, acele proiecte care mă energizează. În acest moment al vieții astfel de proiect este scrisul pe blog.


5. Fac plimbări în aer liber. Când voi avea liber de la medic voi începe să fac exerciții fizice.


6. Meditații și exerciții de mindfulness.


7. Mă conectez cu persoanele de la care mă încarc cu energie pozitivă.


8. Adopt un mindset pozitiv, nu mă axez pe aspectele negative ale situației, mă axez pe cele pozitive, pe soluții și nu probleme.


9. Schimb decorul. Fac călătorii mici, cu mașina în afara orașului, pentru câteva ore sau câteva zile.


10. Fac mici pauze de 10-15 minute în timpul zilei. Spre exemplu mi-am dezvoltat un ritual de a savura cappucino în intervalul orelor 11:00-11:30. Și când zic a savura, mă deconectez de la tot, nu mă uit în telefon, doar eu, cana de cappucino și privirea pe geam. Aceste 10-15 minute sunt ca un gât de aer pentru mine.În situațiile de burnout ai două decizii în fața ta: una pe care o poți lua tu și a doua care va fi luată în locul tău. Decizia luată în locul tău te va costa foarte scump, te va costa sănătatea ta pe termen lung. Decizia pe care o poți lua tu este acea de a te deconecta pentru o perioadă și de a adopta anumite practici care să-ți aducă un echilibru în viața ta profesională și personală. Aceste practici TREBUIE să devină pentru tine o necesitate și TREBUIE să le faci în așa fel de parcă viața ta ar depinde de asta, fiindcă viața ta și starea ta de bine chiar depind de asta. Iar dacă situația scapă de sub control, apelează la un specialist.


Sunt unele întrebări pe are ți le poți pune pentru a descoperi ce te va ajuta pe tine să menții echilibru intern, cum ar fi: Ce pot face în fiecare zi care mă face să mă simt împlinit? Ce încearcă să-mi spună aceste simptome? Sunt suprasolicitat(ă), trebuie să-mi schimb orele, locul de muncă, programul? Cum îmi pot reduce orele și să fiu în continuare productiv(ă)? Care este acel lucru nonnegociabil pe care nu îl voi face la serviciu (e.g. lucrul în weekend)


Evidențiază ceea ce nu este potrivit pentru tine și îndreaptă-te înapoi către un stil de viață care să te servească mai bine.


Ce zici să păstrăm legătura? Mă poți vizita pe celelalte spații virtuale, Facebook sau Instagram


Iar dacă ți-a plăcut articolul și îl găsești util și valoros pune o inimioră sau dă un share celor care au nevoie de această informație la moment.


Abia aștept să îți expediez mai mult astfel de informație de aceea rog să te abonezi la newsletterul meu.


Photo credit: Igor Putina

DSC_9938.jpg

Salut, mulțumesc că ai trecut pe aici!

Sunt Cristina,

 

Acesta este spațiul meu virtual (bine, pe lângă celelalte platforme sociale) unde scriu despre lucruri interesante ca evoluție personală, recomandări cum să fii mai activ, mai productiv, cum să-ți organizezi și planifici timpul, impresii despre cărțile citite, pasiunile și hobby-urile mele. Dacă rezonezi cu mine atunci te invit să mă descoperi  mai aproape și să descoperi ceea despre ce scriu!

Vreai o doză zilnică de inspirație și motivație?

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram