Cum am descoperit Recunoştinţa, altfel

Care e secretul fericirii? Știu, sună de parcă aș dori să-ți vând secretul împotriva îmbătrânirii. Dar nu este despre asta. Astăzi vreau să-ți vorbesc despre recunoștință, fericire, ce au cele 2 în comun, experiența mea personală și știința din spatele lor! Cei care mă urmăresc de ceva timp, probabil, cunosc că îmi plac concluziile bazate pe cercetările științifice.


În baza a 12 ani de cercetări și analiza a 11 000 de studii de caz, Brene Brown, profesor şi cercetător la Universitatea din Houston, a constatat că persoanele cu adevărat fericite sunt acelea care au practicat Recunoștința în fiecare zi! După ce a intervievat mii de oameni despre experiențele lor de bucurie și recunoștință, a apărut următorul tipar: "fără excepție, fiecare persoană pe care am intervievat-o care a descris că trăiește o viață fericită sau s-a descris ca fiind fericită a practicat activ recunoștința și și-a atribuit bucuria acelei practici."

Anterior consideram că a-ţi exprima recunoștința e echivalent cu credința și eu nu sunt o persoană tocmai foarte religioasă. Credeam că practicarea recunoștinței ar fi echivalentă cu dorința de a nu dori ceva mai mult de la viață, de a nu crește și progresa. Este să te mulțumești cu ceea ce ai și această opțiune nu se alinia cu credințele și valorile mele. Totuşi, cât de mult mă înșelam!


Într-o dimineață, după două luni de la incidentul ce avea să-mi răpească viața, făcând niște lucruri mărunte prin casă, am simțit pentru prima dată în viață un sentiment de fericire pură! E ceva ce nu pot reda prin cuvinte. Îmi venea să plâng și să râd în același timp, să dansez și să țopăi prin casă. Eram atât de fericită că îmi venea să cuprind și să sărut pe toată lumea! O emoție atât de puternică a pus stăpânire pe corpul și conștiința mea! Nu am trăit niciodată un astfel de sentiment. Am încercat să-mi tot explic ce s-a întâmplat. Și într-o zi, pe când citeam ceva, am înțeles. În acea zi, când am simțit emoția de fericire, eram copleşită de emoţii pline de recunoştinţă pentru faptul că trăiesc, că sunt lângă cei dragi mie, pentru încă o dimineață uimitoare în viața mea. Și fără să realizez această emoție de recunoștință m-a adus în acea stare de fericire.


Am încercat să practic recunoștința și alte dăți, dar nu a fost un obicei ce mi s-a dat ușor, mai mult mecanic. Și doar acum înțeleg de ce. Nu îl făceam corect. Atunci când practici recunoștința, nu e suficient să scrii pe o foaie de hârtie automat niște lucruri frumoase gen: Sunt recunoscătoare pentru această zi minunată! Atunci când practici recunoștința este despre a-ți permite să simți cum îți pătrunde în tot corpul acel sentiment. Și doar atunci vei simți cu adevărat fericire și eliberare.


Recent am reînceput să practic recunoștința. E adevărat, numi reuşeşte să o practic în fiecare zi. Dar, ce am observat atunci când, totuși, găsesc o minută sau două să fiu recunoscătoare pentru ceea ce am sau sunt, este faptul că atunci când cu adevărat sunt recunoscătoare, înseamnă să simt acel sentiment de recunoștință cum îmi cuprinde tot corpul meu. Și astfel reuşești cumva să vezi viața în culori atât de luminoase, vezi acele lucruri pe care nu le observai până acum, începi să iubești viața cu încă și mai mare putere.


Și da, a fi recunoscător nu este a te mulțumi cu ceea ce ai, dar înseamnă a aprecia lucrurile de valoare în viața ta, fie ele mari sau mici și a-ți dori să adaugi și mai multă valoare în ea! Mie mi-a luat ceva ani să înţeleg asta şi, pe bune, este unul dintre acele lucruri, acele practice pe care mi-aş fi dorit să le fi descoperit şi aplicat mai devreme.


Las aici și un link la un video de la TED care mie mi-a făcut pielea găină și m-a emoționat foarte mult atunci când l-am ascultat! Atât de multe emoții pe fața prezentatoarei! Sper să-ți placă și ție!


Promit să revin într-o zi cu ce fac și cum practic eu recunoștința. Până atunci mai am un pic să cresc.

Tu pentru care lucruri ești astăzi recunoscătoare? Este recunoştinţa parte din viaţa ta? Hai să împărtăşim experienţele şi revelaţiile personale.


Ce zici să păstrăm legătura? Mă poți vizita pe celelalte spații virtuale, Facebook sau Instagram

DSC_9938.jpg

Salut, mulțumesc că ai trecut pe aici!

Sunt Cristina,

 

Acesta este spațiul meu virtual (bine, pe lângă celelalte platforme sociale) unde scriu despre lucruri interesante ca evoluție personală, recomandări cum să fii mai activ, mai productiv, cum să-ți organizezi și planifici timpul, impresii despre cărțile citite, pasiunile și hobby-urile mele. Dacă rezonezi cu mine atunci te invit să mă descoperi  mai aproape și să descoperi ceea despre ce scriu!

Vreai o doză zilnică de inspirație și motivație?

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram