Cum am descoperit eu meditația și ce rezultate mi-a oferit.


„In your dreams!” asta aveam să-ți spun anul trecut dacă aveai să-mi prezici că eu voi practica meditația, ba mai mult, că îmi va plăcea extraordinar de tare. Aveam să dau ochii peste cap, ceea ce probabil că faci și tu în acest moment și te înțeleg. Dar m-am convins deja pentru nu știu a câta oară că niciodată să nu spui niciodată.


De 5 luni deja practic cu regularitate meditația, în fiecare dimineață și uneori o practic și seara înainte de culcare. Niciodată nu m-am gândit că meditația poate avea atât de multe beneficii asupra mea. Eu fiind foarte energică, agitată, impulsivă și o persoană care nu știe să steie locului nici pe o secundă, nu imi imaginam vreodată că voi putea să stau cu cea mai mare plăcere 10-15 minute pe zi meditând. Eu obișnuiam să râd, să fiu sarcastică și chiar să mă îndoiesc de meditație. Credeam că este un trend care ia o amploare neînțeleasă pentru mine. Aveam toate motivele să nu-mi doresc să fac meditație. Cum am descoperit eu meditația? Ca și majoritatea lucrurilor care mi se întâmplă în ultimul timp. Lucrurile vin la mine fără ca eu să le caut sau să le forțez. Așa a fost și cu meditația. A venit în cel mai potrivit moment. În ziua când am făcut prima mea meditație ghidată nu aveam nici cele mai elementare cunoștințe despre ce este asta.


Aveam o zi proastă de tot. Trecuse deja 3 luni după intervenția chirugicală la cap, și mă simțeam rău, capul mi se desfăcea în locul unde era făcută incizia și nu eram capabilă să mă scol din pat. Eram toată agitată și disperată că nu știam cum să opresc acea durere. M-am pus să privesc televizorul ca să-mi distrag atenția. Derulam feed-ul de la Netflix ca să găsesc un film și atunci in feed a apărut un episod a unei serii de filmulețe despre meditație, Guide to Meditation, făcute de către Headspace, o companie on-line , engleză-americană, specializat pe meditație.


Curiozitatea a fost cea care m-a împins să mă uit la acel episod, eu fiind foarte curioasă din fire. Și la fel curiozitatea m-a împins să încerc acolo pe loc timp de 5-7 minute o sesiune de meditație. Și a fost pur și simplu…. WOW! Au fost cele mai minunate clipe din acea zi. Am simțit atât de mult calm în mine și în cele doar câteva minute reușisem să mă detașez de durerea mea, să o calmez chiar. Nu înțelegeam ce mi se întâmplase. Sincer! Am simțit atât de multă liniște interioară, liniște în gânduri, chiar aveam nevoie de liniște în gânduri, care mă bombardau nimic pe secundă, am simțit prezență în momentul de acum, spațiu, o bucurie interioară și multă recunoștință.

Și cu fiecare episod privit, din acea mini-serie de pe Netflix, am înțeles că de fapt ceea ce credeam că știu despre meditație era atât de eronat. Ni se întâmplă deseori în viața să etichetăm unele lucruri fără să încercăm să le cunoaștem sau să le înțelegem, nu-i așa? Unul din aceste lucruri pentru mine a fost meditația.


Nu a fost ușor de la început să stau liniștită pentru cele 10 minute. Îmi veneau o mulțime de gânduri pe care nu le puteam opri. Dar chiar și acele câteva minute în care mi se reușea să meditez îmi aduceau o armonie în gânduri, conștientizări și multă prezență în moment. De aceea am perseverat și acum pot să stau până la 10 minute în această stare.


De la început nu aveam un moment preferat al zilei să practic meditația. O făceam atunci când aveam nevoie de ea și anume când mi se începeau durerile la incizia în urma intervenției și când deveneam prea anxioasă. De multe ori o făceam chiar înainte de somn, din motiv că nu puteam să adorm de la multitudinea de gânduri care mă năpădeau. Și minune, după o sesiune de meditație adormeam ca un bebeluș. Cu timpul am început să observ tot mai des beneficiile ei asupra stării mele post-operatorii și atunci am introdus această activitate în fiecare dimineață, de fapt este al doilea lucru pe care îl fac după ce beau un pahar cu apă.


Și așa au început să se petreacă foarte multe schimbări și transformări în interiorul meu, care ulterior s-au exteriorizat. Nici nu le observam la început, până nu mi-au atras atenția la aceste schimbări persoanele din jurul meu. Cum ar fi că deveneam o persoană mult mai calmă, mai puțin anxiosă și agitată, eram conștientă de gândurile mele și reușeam să nu intru în dialoguri cu ele până la epuizare.


Ce este meditația? Un lucru pe care aveam să-l aflu din mini-seria Guide to Meditation de Headspace este că meditația de fapt este un antrenament al minții de a fi mai calmă, un antrenament al minții de a privi gândurile noastre din altă perspectivă.


Ce mi-a adus mie meditația? Sunt pe departe de a fi un expert în meditație, dar pot zice ce mi-a adus ea mie în aceste 5 luni:


- Liniște interioară. Am înțeles că eu nu pot controla lumea din exteriorul meu, dar pot controla ceea ce mi se întâmplă în interior.

- Liniștea gândurilor – meditația nu este despre a goli mintea de gânduri, nu este despre să-ți alungi gândurile ci să le conștientizezi că ele sunt, că ele vin și pleacă, să nu te agați de aceste gânduri și să te lași consumat de ele.

- Acceptare – acceptare a ceea ce am fost, ce mi s-a întâmplat și a ceea ce sunt.

- Calm – de la starea de anxietate pe care o simțeam în permanență am reușit, cu ajutorul meditației, să fiu mai calmă, să am o stare mult mai așezată și să mențin această stare pe parcursul zilei. M-am învățat să nu reacționez la evenimente, la cuvinte, la mesaje, la notificări. Eu fiind agitată în permanență, reacționam la tot, în special la evenimente și cuvinte negative.

- Conectare cu mine – am început să fiu conștientă de cine sunt, de corpul meu, de anumite părți ale corpului meu ceea ce mi-a adus mai multă prezență și conștientizare a momentului de acum.


E uimitor cât de mult ni se schimbă viața când facem loc noului, nu-i așa?


Una din aplicațiile care mie îmi place să o utilizez când meditez este Headspace, o recomand pentru începători în special. Ei au un program, Basic, prin care iți poți seta timpul cât să meditezi, spre exemplu de la 3 până la 10 minute și poți selecta antrenorul cu care să faci meditația. E un aspect foarte important aș zice eu. E binevenit să te simți bine cu vocea pe care o asculți, ce îți aduce această voce și să nu te deranjeze. Poți găsi foarte multe meditații ghidate pe Youtube atât în limba română cât și engleză sau poți investi într-un curs de meditație. Eu încă nu m-am decis la acest pas.


Pentru mine un lucru e cert, vreau să continui să fac meditație și în continuare, nu e ceva ce imi impun că trebuie sau că e necesar, e pur și simplu faptul că asta îmi doresc și vreau să fac. Nu m-aș întoarce la viața fără meditație. În acest moment nu-mi doresc să cunosc și să înțeleg fiecare detaliu din această practică. În acest moment doresc doar să mă bucur de proces și de beneficiile pe care le primesc de la practicarea meditației, fără așteptări că se va întâmpla vre-un miracol și eu voi deveni peste noapte iluminată.


Poți încerca și tu o sesiune de meditație ghidată să vezi ce îți poate aduce ea pentru tine. Oricine o poate practica. Nu avea însă așteptări mari chiar de la început, încearcă cu curiozitate, ai răbdare cu tine și cu procesul. Orice lucru nou are nevoie de timp pentru adaptare și practică.

Ce te-ar determina pe tine să încerci o sesiune de meditație?


DSC_9938.jpg

Salut, mulțumesc că ai trecut pe aici!

Sunt Cristina,

 

Acesta este spațiul meu virtual (bine, pe lângă celelalte platforme sociale) unde scriu despre lucruri interesante ca evoluție personală, recomandări cum să fii mai activ, mai productiv, cum să-ți organizezi și planifici timpul, impresii despre cărțile citite, pasiunile și hobby-urile mele. Dacă rezonezi cu mine atunci te invit să mă descoperi  mai aproape și să descoperi ceea despre ce scriu!

Vreai o doză zilnică de inspirație și motivație?

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram