6 obiceiuri de Self - Care pe care le practic cu regularitate

Anul 2021 este despre Grija de sine, asta mi-am propus să-mi fie călăuză în fiecare zi. Deși îmi construisem un plan cum voi aplica acest cuvânt și îl voi alinia cu obiectivele mele,

recunosc că am eșuat chiar în primele zile ale acestui an. Am cedat fizic și emoțional. După ce mi-am revenit fizic, am reflectat asupra lucrurilor pe care le-am făcut eronat și am realizat că am tras de mine prea tare și m-am încărcat cu de toate. Din acel moment am început să fac pași micuți ca să revin la ceea ce îmi propusem, să-mi organizez zilele și săptămâna ca să pot echilibra acțiunile mele zilnice.

Astăzi, vreau să vorbim despre grija de sine și de ce este atât de IMPORTANTĂ, ce este grija de sine și ce nu este. De altfel, voi scrie și despre 6 moduri în care percep eu grija de sine şi o practic, poate vă inspiră și pe voi cu careva idei noi!


Ce este grija de sine?


Grija de sine este practic o manifestare a iubirii de sine. Este iubire de sine, dar transformată în acțiune. Pentru mine, acest lucru, a fost conștientizat în moment ce eram antrenată într-o provocare de Self-Love de 21 de zile, care se desfășoară în grupul Crește, Inspiră, Susține (CRIS), un grup pe care îl coordonez pe Facebook de la începutul acestui an. Deși această provocare a fost lansată în luna februarie, luna dragostei, fiind o chemare de manifestare a dragostei față de tine, pe când efectuam provocările zilnice împreună cu membrii grupului am realizat că fără să te iubești cu adevărat nu vei putea să manifești și grija de sine. Când te iubești pe deplin și cu adevărat pe tine însuți, în mod natural vrei să ai grijă de tine. Vei face acest lucru prin hrănirea, respectarea, onorarea, îmbrățișarea tuturor părților din tine: minte, corp, inimă și suflet.

Grija de sine înseamnă să manifeşti dragostea pentru tine prin practici care te energizează, relaxează, inspiră, hrănește, îţi dau aripi și te înalță. Aceste practici este necesar să le exersezi constant pentru a forma obiceiuri bune.


Și ce nu este grija de sine?


Nu sunt lucrurile care te fac să te simți bine temporar, te rănesc sau te dezaprobă. De exemplu, răsfățarea cu un kilogram de înghețată nu este o manifestare de iubire, deoarece îți hrănești corpul cu ceva ce nu-ți aduce beneficii și îți amăgești mintea cu o plăcere temporară. Deși și eu recurg la această practică uneori. Dar stai să citești de ce, mai jos aduc și o explicație.


Un lucru învățat în urma provocării Self-Love este că grija de sine nu este un act egoist de a face ce vrei tu și când vrei tu, fără să ţii cont de ceilalți din jurul tău. De fapt, e contrariul. Atunci când te vei iubi cu adevărat pe sine vei fi capabil să emani iubire și pentru cei din jurul tău. A te iubi și a avea grijă de tine înseamnă, pur și simplu, să-ți asculți nevoile și să-ți iei timp pentru a-ți găsi un echilibru, pentru a te hrăni cu lucruri de valoare.


Las aici motto-ul care mă ghidează în acest an:

„Grija de sine este nu este să dai lumii ce a rămas din tine, dar ce ai mai bun din tine”.

În cele ce urmează, ţin să împărtășesc propriile obiceiuri de grijă de sine, cele pe care mi le-am format în ultimele 2 luni, cele pe care le practic în mod regulat. Sper să-ţi ofer câteva idei și să te inspire să-ţi dezvolți propria rutină!


1. Învățare activă

Citesc cel puțin o oră pe zi și în mod constant. Citesc cărți de ficțiune și dezvoltare personală, articole, fac cercetări, iau cursuri (îmi plac cele de pe LinkedIn), mă înscriu la webinare, ascult podcast-uri și urmăresc videoclipuri de pe YouTube despre dezvoltarea personală pentru a învăța ceva nou, valoros care să mă ajute să cresc ca persoană.


2. 30 minute mișcare

Mișcarea face parte din viața mea de ani buni, aș spune chiar că sunt dependentă de mișcare ca de aer. Fie că ieși la o plimbare de 30 de minute, alergi, ciclezi sau faci altceva, nu contează, atât timp cât te miști. Pentru mine, oricât de puțină ar fi, mișcarea este o plăcere enormă, deoarece astfel arăt grijă față de corpul meu.


3. 10 minute meditație

Meditația este foarte recent introdusă în rutina mea zilnică. Recunosc, am fost sceptică la început. Am încercat din curiozitate. Dar la acea primă sesiune de meditație ghidată m-am simțit relaxată, deconectată, liniștită, fericită și recunoscătoare. Și toate acestea în doar 7-10 minute. Prin meditație am grijă de mintea mea, este un refugiu al meu în care îmi liniștesc mintea.


4. Mini-sesiune de răsfăț

Mini-sesiunile de răsfăț sunt un ritual pentru mine și o necesitate. Prepararea unei căni de cappucino, savurarea unui eclaire, cumpărarea unui buchețel de flori, o ieşire în natură, acestea sunt micile mele plăceri. Dar poate fi orice îți aduce satisfacție. Mini-sesiunile de răsfăț sunt grija pentru suflețelul meu.


5. Lista de realizări

Este o listă de realizări, mari și mici, pe care le înregistrez pe parcursul unei zile. Noi tindem să ne criticăm și judecăm că nu suntem suficient de buni, fie ne judecăm că nu am realizat nimic pe parcursul unei zile. Prin enumerarea lucrurilor pe care le realizezi în fiecare zi, mari și mici, vezi că ești mult mai capabil decât credeai. Că faci mai mult decât ai crezut.


6. Pasiunile mele

Dedicarea timpului pentru pasiunile mele este un lucru absolut vital pentru mine. Dacă îmi neglijez pasiunile pentru că sunt prea ocupată, mă simt pierdută, abătută . Prin urmare, mă asigur că fac măcar ceva care îmi aduce BUCURIE în fiecare zi. Viața e prea scurtă și vreau să primesc plăcere trăind-o.


Vreau să extind această listă și să adaug și alte practici de grijă de sine. Voi reveni cu o actualizare a listei pe parcursul acestui an.


Grija de sine este extrem de importantă și dacă tu nu poți să te iubești și să ai grijă de tine, cum ai putea iubi și avea grijă de ceilalți?


Ce zici să păstrăm legătura? Mă poți vizita pe celelalte spații virtuale, Facebook sau Instagram

DSC_9938.jpg

Salut, mulțumesc că ai trecut pe aici!

Sunt Cristina,

 

Acesta este spațiul meu virtual (bine, pe lângă celelalte platforme sociale) unde scriu despre lucruri interesante ca evoluție personală, recomandări cum să fii mai activ, mai productiv, cum să-ți organizezi și planifici timpul, impresii despre cărțile citite, pasiunile și hobby-urile mele. Dacă rezonezi cu mine atunci te invit să mă descoperi  mai aproape și să descoperi ceea despre ce scriu!

Vreai o doză zilnică de inspirație și motivație?

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram